Wegańska zupa grzybowa

Wegańska zupa grzybowa

  • 01:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 g suszonych podgrzybków
    • 1 l bulionu warzywnego
    • 1/2 szkl. nerkowców
    • 1 cebula
    • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 20 ml oleju z pestek winogron
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Orzechy nerkowca i grzyby zalej zimną wodą (w osobnych miseczkach). Po godzinie moczenia wyciągnij grzyby z wody. Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju w rondelku. Dodaj grzyby i jeszcze chwilę smaż. Po chwili dolej bulion i całość zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 30–40 minut, aż grzyby zupełnie zmiękną. 

Orzechy odcedź z wody i zmiksuj dokładnie blenderem z chochelką zupy. Dalej miksując, dodaj porcjami pozostałą część zupy. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Podaj porcje zupy posypane natką pietruszki.