Węgierski chłodnik wiśniowy

Węgierski chłodnik wiśniowy

  • 00:40
  • 6 porcji
  • 247 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg wiśni
    • 5 goździków
    • kawałek kory cynamonu
    • 200 ml wytrawnego czerwonego wina
    • 800 ml wody
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 130 g drobnego cukru
    • 2 żółtka
    • 200 ml słodkiej śmietanki kremówki
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ

1

Wypłukane wiśnie drylujemy PORADA KONTEKSTOWA - DRYLOWANIE wkładamy do rondla, wlewamy wodę, wino i sok z cytryny. Dodajemy cukier, szczyptę soli oraz goździki i cynamon zawiązane w gazie. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 20 min.

2

Usuwamy gazę z cynamonem i goździkami. Łyżką cedzakową wyjmujemy połowę wiśni, resztę w rondlu miksujemy. W misce mieszamy żółtka ze śmietanką, dolewamy nieco gorącej, lecz nie wrzącej zupy. Cały czas mieszamy.

3

Wlewamy zawartość miski do rondla z zupą, cały czas mieszając i nie dopuszczając, by zupa się zagotowała, gdyż wówczas żółtka się zetną. Próbujemy, ew. dodając jeszcze nieco cukru. Studzimy, chłodzimy w lodówce. Podajemy na zimno, dodając pozostałe wiśnie. Każdą porcję można przybrać kleksem ubitej śmietanki.


Komentarze