Wiedeńska zupa ziemniaczana z borowikami

Wiedeńska zupa ziemniaczana z borowikami

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 280 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g ziemniaków (nierozpadających się podczas gotowania, ogólnoużytkowy typ B)
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub klarowanego masła
    • cebula
    • 50 g wędzonego bekonu
    • marchewka
    • pół średniego selera
    • 2 płaskie łyżki mąki
    • 1 1/4 l wołowego bulionu
    • ząbek czosnku
    • liść laurowy
    • płaska łyżka suszonego majeranku
    • łyżeczka mielonego kminku
    • 4 suszone borowiki
    • pęczek natki pietruszki
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • łyżka octu jabłkowego
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Grzyby zalewamy połową szklanki wrzącej wody i odstawiamy.

2

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy drobno pokrojone w kosteczkę cebulę, marchewkę, seler oraz bekon i smażymy do zeszklenia. Dodajemy mąkę i chwilę smażymy, mieszając. Następnie cały czas mieszając, wlewamy powoli bulion (powinien być zimny, aby nie robiły się grudki).

3

Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek, zmiażdżony czosnek, liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki.

4

Grzyby wyjmujemy z wody, siekamy je i dodajemy do zupy razem z wodą, w której się moczyły. Gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU

5

Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę, na koniec doprawiamy octem. Teraz już tylko mieszamy, zdejmujemy z ognia i podajemy.


Komentarze