Wiejski wiosenny makaron

Wiejski wiosenny makaron

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g makaronu świderki
    • 20 g kiełków fasoli mung
    • 150 g fasoli szparagowej (mrożonej lub świeżej)
    • 1 ziemniak
    • 20 g pomidorków cherry
    • 2 cebulki szalotki lub dymki wraz ze szczypiorem
    • 6 czarnych oliwek
    • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    • ok. 90 ml oliwy z oliwek
    • 15 ml octu balsamicznego
    • ok. 80 g sera parmezan do posypania
    • przyprawy: pieprz, sól do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Makaron wrzuć do gotującej się wody z solą i ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE następnie przelej zimną wodą.

Ziemniaki i fasolkę szparagową podgotuj oddzielnie w osolonej wodzie ok. 15 minut. Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki, a ziemniaki pokrój w kostkę 1x1cm. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż najpierw ziemniaki aż się zarumienią, następnie dodaj fasolkę i smaż ok. 5 min, stale mieszając. Fasolkę i ziemniaki zdejmij z patelni, odłóż na talerz.

Cebulkę umyj i drobno posiekaj. Wrzuć na patelnię i delikatnie zeszklij, dodaj oliwy, jeśli patelnia będzie za sucha. Dodaj kiełki i umyte, przekrojone na połowę pomidorki. Wrzuć ponownie fasolkę i ziemianki, czarne oliwki, ugotowany wcześniej makaron al dente. Wszystko ze sobą delikatnie wymieszaj. Zmniejsz ogień.

Przygotuj dressing: wymieszaj ze sobą dokładnie ocet, oliwę, sól oraz pieprz, dodaj pietruszkę. Wlej na patelnię, wymieszaj z makaronem i warzywami. Chwilkę jeszcze podgrzewaj. Podawaj posypane parmezanem.


Komentarze