Wielkanocna kaczka w sosie ananasowym

Wielkanocna kaczka w sosie ananasowym

  • 02:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kaczka
    • 35 dag mielonej cielęciny
    • 2 kromki pieczywa tostowego
    • 1/4 szkl. mleka
    • 1 cebula
    • 1 jajko
    • 1 puszka ananasa
    • 4 łyżki oleju
    • 1 pęczek dymki
    • 1 szklanka bulionu drobiowego
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
    • 3 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do zalanych mlekiem tostów dodaj posiekaną cebulę, czosnek, mięso i jajko. Wszystko razem wymieszaj. Tak przygotowany farsz przypraw solą, pieprzem oraz skórką cytryny. Następnie nadziej nim kaczkę i zszyj. Rozgrzej olej w brytfannie i włóż do niej kaczkę. Piecz 2 i 1/2 godziny w temperaturze 180°C. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone kawałki ananasa oraz wlej sok z cytryny, bulion drobiowy i sos sojowy. Upieczoną kaczkę wyjmij z brytfanny, sos przetrzyj, dodaj dymkę i zagęść mąką ziemniaczaną.


Komentarze