Wielkanocna sałatka ryżowa z grzybkami

Wielkanocna sałatka ryżowa z grzybkami

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 dag ryżu
    • 2 marchewki
    • 10 dag selera naciowego
    • białe części z 2 dużych porów
    • 15 dag groszku konserwowego lub kukurydzy
    • 15 dag ogórków konserwowych
    • 10 dag marynowanych grzybków lub pieczarek
    • pęczek szczypiorku
    • łyżka musztardy francuskiej
    • 2 łyżki majonezu
    • 4 łyżki jogurtu
    • sok z połowy cytryny
    • 2 ząbki czosnku
    • cukier, pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ryż ugotować na sypko w posolonej wodzie i odstawić do wystygnięcia. Marchewki ugotować, wystudzić obrać i pokroić w kostkę. Seler i białe części pora drobno pokroić. Groszek (lub kukurydzę) osączyć z zalewy. Ogórki konserwowe i grzybki drobno posiekać. Przygotowane składniki przełożyć do salaterki i wymieszać. Majonez połączyć z musztardą, jogurtem, sokiem cytrynowym i ze zmiażdżonym czosnkiem. Następnie dokładnie utrzeć, doprawiając do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowym sosem zalać sałatkę, delikatnie wymieszać i na pół godziny wstawić do lodówki. Przed podaniem do sałatki dodać posiekany szczypiorek i wszystko jeszcze raz delikatnie wymieszać.


Komentarze