Wielkanocna szczawiowa

Wielkanocna szczawiowa

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 0,5 kg żeberek
    • 3 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 6 ziemniaków
    • cebula
    • 2 słoiczki przecieru szczawiowego
    • 5 jajek
    • vegeta
    • pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, koperek
    • śmietana
    • mąka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Gotujemy wywar z żeberek z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i vegety. Gdy żeberka będą już miękkie, wyjmujemy i obieramy z mięsa. Kroimy je drobno i wrzucamy do wywaru, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i cebulę – całość gotujemy ok.10 min. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy szczaw (wg uznania, im więcej tym, zupa kwaśniejsza), posiekany pęczek koperku. Na koniec dodajemy wymieszaną śmietanę z mąką, zagotowujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Do zupy dodajemy pokrojone w dużą kostkę jajka.


Komentarze