Wielkanocna tarta ze szpinakiem

Wielkanocna tarta ze szpinakiem

  • 01:00
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 70 g masła
    • 125 g mąki
    • 1/2 łyżeczki soli

    Farsz:

    • 1 op. mrożonego szpinaku
    • 1 mała cebula
    • 1 łyżka masła
    • 100 g sera feta
    • 2 ząbki czosnku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Na stolnicę wysyp mąkę. Dodaj masło, sól, 1 lub 2 łyżki wody. Zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na 1,5 godziny do lodówki.

Kiedy ciasto się schłodzi, przygotuj farsz. Obierz i posiekaj w kostkę cebulę. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulę. Kiedy cebula się zrumieni, dodaj zamrożony szpinak. Podgrzewaj często mieszając, aż szpinak się rozmrozi i wyparuje z niego woda. Kiedy szpinak zacznie gęstnieć, dodaj fetę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Duś jeszcze przez chwilę ciągle mieszając, a potem odstaw do przestygnięcia.

Nastaw piekarnik na 200°. Wyciągnij ciasto z lodówki i wyłóż nim spód oraz brzegi okrągłej formy o średnicy ok. 24 cm. Na ciasto wyłóż szpinak. Jeżeli zostało nieco ciasta, możesz ulepić z niego cienkie wałeczki i położyć dla ozdoby na wierzchu. Wstaw tartę do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu tartę można ozdobić migdałami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze