Wielkanocna zupa chrzanowa

Wielkanocna zupa chrzanowa

  • 00:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g białej kiełbasy
    • 200 g wędzonego boczku
    • 250 ml gęstej śmietany
    • 2 surowe żółtka
    • 200 g tartego chrzanu
    • 1 biała cebula
    • 2-3 ząbki czosnku
    • 1 duży liść laurowy
    • 3-4 ziarna ziela angielskiego
    • sól i sok z cytryny do smaku
    • 1500 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kiełbasę i boczek zalej wodą. Dodaj obraną i przekrojoną na pół cebulę, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 15– 20 minut.

2

Po ugotowaniu przecedź wywar. Śmietanę wymieszaj z żółtkami i stopniowo po łyżce wymieszaj z ciepłym wywarem. Całość podgrzewaj ciągle mieszając, aż lekko się zagęści.

3

Dodaj do zupy starty chrzan, dopraw w razie potrzeby sokiem z cytryny i solą. Podawaj z jajkiem na twardo i pokrojoną białą kiełbasą z wywaru.


Komentarze