Wielkanocne kaczuszki

Wielkanocne kaczuszki

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 50 dag mąki
    • 6 dag margaryny
    • 3 dag drożdży
    • 1/4 l letniego mleka
    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • sól

    Lukier:

    • 2 łyżki cukru pudru
    • 3 łyżki soku z cytryny

    Przełożenie:

    • 20 dag konfitury truskawkowej
    • kilka rodzynek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotować rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, mleka oraz niewielkiej ilości mąki. Pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Do przesianej mąki wlać wyrośnięty rozczyn, dodać stopioną margarynę, resztę cukru, jajko i sól. Ciasto wyrabiać tak długo, aż zaczną się ukazywać pęcherzyki powietrza. Przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Wyciąć 20 krążków o średnicy 8 cm. Brzegi krążków posmarować rozmąconym żółtkiem. Na dziesięć krążków nałożyć konfiturę. Nakryć pozostałymi krążkami ciasto i lekko przycisnąć brzegi. Z pozostałego ciasta uformować główki oraz dzioby kaczuszek, przykleić żółtkiem do większych krążków. Wierzchy kaczuszek posmarować żółtkiem, ułożyć na blasze i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 st. Piec ok. 15 minut. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładką, gęstą masę. Upieczone kaczuszki wyjąć z piekarnika, zrobić im oczy z lukru i rodzynek.


Komentarze