Wielkanocne zajączki

Wielkanocne zajączki

  • 01:00
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1i 1/2 szkl. mąki
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g margaryny
    • 1 szkl. cukru
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • 2 łyżki serka niehomogenizowanego śmietankowego
    • 1/3 szkl. napoju gazowanego żółtego (np. fanta)
    • 1 łyżka oleju do posmarowania papieru do pieczenia
    • 3 rodzynki
    • 1 jajko do smarowania ciasta
    • 1/3 szkl. mleka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na gładką jasną masę. Do utartej masy dodawaj kolejno po 1 jajku, 2 łyżki sera i po trochu mąki z proszkiem. Całość cały czas ucieraj. Na koniec dodaj napój gazowany. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodaj więcej mąki, ale z umiarem – ciasto powinno być kleiste.

Ręce zwilż wodą. Ciasto podziel na 3 równe części. Z każdej z nich formuj zajączka – rób kulki (lekko je spłaszcz) – jedne większe drugie mniejsze – i kilka wałeczków, zwężających się na brzegach, jako uszy oraz malutkie kuleczki, jako ogonki i noski. Z ulepionych części formuj zajączki – kładź je obok siebie na wytłuszczonym papierze do pieczenia (powinny wyjść 3 zajączki). Każdemu zajączkowi zrób oczka z rodzynek. Następnie posmaruj je całe rozmąconym jajkiem z mlekiem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190° przez ok. 40 min. Po upieczeniu dorysuj zajączkom mazakami cukrowymi wąsiki i zawiąż w wiosennym kolorze ozdobną kokardkę na szyi.


Komentarze