Wielkanocne zajączki i kaczuszki

Wielkanocne zajączki i kaczuszki

  • 10:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szklanki mąki
    • 20 dag masła
    • 2 żółtka
    • 10 dag cukru
    • cukier waniliowy
    • tłuszcz do posmarowania formy

    Dekoracja:

    • 20 dag cukru pudru
    • garść drobnych groszków kolorowy
    • maczek do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z mąki, żółtek, masła, cukru i cukru waniliowego przygotować kruche ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Rozwałkować na placek grubości 0,5 cm. Foremkami (lub za pomocą szablonu z pergaminu) wycinać zwierzątka. Ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem i piec 15–20 minut w temperaturze 200st. Cukier puder utrzeć z 2 niepełnymi łyżkami wody na gęstą masę, posmarować nią ogonki i skrzydełka kaczuszek oraz uszy, ogonki i łapy zajączków. Udekorować maczkiem, przykleić lukrem oczy z groszków.


Komentarze