Wielkanocny mazurek

Wielkanocny mazurek

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 125 g zimnego masła + 1 łyżeczka masła do posmarowania formy
    • 150 g mąki tortowej
    • 25 g cukru pudru
    • skórka starta z 1/4 cytryny
    • 15 ml wody
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 150 g marmolady pomarańczowej

    Lukier:

    • 20 ml soku z cytryny
    • 10 ml gorącej wody
    • 150 g cukru pudru
    • zielony barwnik 

    Dodatkowo:

    • masa marcepanowa
    • 1 łyżka ziaren ze słonecznika
    • polewa czekoladowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wymieszaj nożem na stolnicy masło, mąkę, skórkę z cytryny i cukier puder. Dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zawiń w folię i schowaj na 30 minut do lodówki. W tym czasie formę do pieczenia w rozmiarze 22x32 cm wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto w przygotowanej foremce i wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika na 15–17 minut.

2

Upieczone ciasto wystudź i przekrój na pół. Jedną połówkę posmaruj podgrzaną marmoladą pomarańczową.

3

Drugą połówkę pokryj lukrem zrobionym z soku, gorącej wody i cukru pudru (możesz dodać barwnik spożywczy). Zanim marmolada wystygnie, złóż mazurek w całość.

4

Masę marcepanową rozwałkuj na 2–3 mm grubości i foremką do ciastek wytnij małe kurczaczki. Ułóż je na zimnym, zastygającym lukrze. Podgrzej polewę czekoladową i namaluj nią przy każdym kurczaku gałązki. Zanim gałązki z polewy zastygną, ułóż na nich bazie z ziaren słonecznika.


Komentarze