Wielkanocny mazurek polski z masą kajmakową

Wielkanocny mazurek polski z masą kajmakową

  • 03:00
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    Składniki na spód:

    • 600 g mąki tortowej
    • 300 g masła
    • 4 żółtka
    • 1 szklanka cukru
    • 100 g masła do wysmarowania formy

    Składniki na wierzch:

    • 400 g kruchych jasnych krówek
    • dekoracja: wiórki kokosowe, orzechy włoskie łuskane
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę tortową pomieszaj z masłem i żółtkami, dodaj cukier i jak najszybciej zagnieć ciasto. Zagniecione ciasto odstaw do lodówki. Po ok. 1 godz. wyjmij ciasto i rozwałkuj je tworząc prostokątny placek o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane ciasto umieść w formie i piecz w temperaturze 180°, aż osiągnie jasnozłoty kolor.

Krówki rozpuścić w garnku na bardzo małym ogniu. Otrzymaną masę zdejmij z ognia i chwilę ostudzaj, a następnie (kiedy będzie już letnia) wylej na wystudzone ciasto. Udekoruj ciasto orzechami i wiórkami kokosowymi.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze