Wielkanocny żur z białą kiełbasą i jajem

Wielkanocny żur z białą kiełbasą i jajem

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 300 g kiełbasy białej surowej
    • 150 g boczku wędzonego
    • 4 jaja
    • 1 cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka chrzanu
    • 300 ml gęstej, słodkiej śmietany 30% lub 36%
    • 1 litr żurku w butelce
    • 1 litr wody
    • 3 - 4 łyżki oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do garnka wlej wodę i żurek z butelki, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i surową białą kiełbasę. Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

W osobnym garnku ugotuj jaja na twardo. Ostudzone jajka obierz ze skorupek. Cebulę i wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oliwie, a następnie dodaj do zupy. Całość gotuj przez ok. 35 - 40 min. Pod koniec gotowania dodaj wyciśnięty czosnek, chrzan, sól, pieprz i majeranek. Na koniec zabiel zupę gęstą słodką śmietaną.

Wcześniej ugotowane jajka pokrój wzdłuż na pół, a ugotowaną w żurze kiełbasę pokrój w plastry. Jajka i kiełbasę ułóż w miseczkach i zalej gotową zupą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze