Wielkanocny żur z chrzanem na wędzonce

Wielkanocny żur z chrzanem na wędzonce

  • 00:30
  • 4 porcje
  • 401 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Zakwas:

    • 750 ml źródlanej wody
    • 200 g mąki razowej
    • 2 ząbki czosnku
    • skórka z razowego chleba

    Żur:

    • 500 g różnych wędlin świątecznych
    • 2 l wody, w której gotował się wędzony boczek lub szynka
    • 2 szklanki zakwasu
    • 2 łyżki świeżo startego chrzanu
    • 5–6 ząbków czosnku
    • ½ łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Zaczynamy od zakwasu. Mąkę wsypujemy do kamionki lub emaliowanego garnka, dodajemy zgnieciony czosnek oraz skórkę z razowego chleba. Zalewamy wodą, mieszamy, przykrywamy płótnem lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce aż skiśnie (ok. 3 dni).

2

Wędliny kroimy w paseczki, zalewamy wodą.

3

Dodajemy zakwas.

4

Dodajemy grubo starty chrzan.

5

Czosnek rozcieramy z solą i dodajemy do zupy. Wsypujemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Podajemy z cząstkami jajka ugotowanego na twardo.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze