Wielkanocny żurek

Wielkanocny żurek

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Na zakwaszenie żurku:

    • 3/4 szklanki mąki żytniej,
    • 3 ząbki czosnku,
    • 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody,
    • 1 gruba kromka razowca

    Na zupę:

    • włoszczyzna bez kapusty,
    • 20 dag chudego wędzonego boczku,
    • 1 cebula,
    • 4 ziarna ziela angielskiego,
    • 4 ziarna pieprzu,
    • maleńki okruch listka laurowego,
    • 6 szklanek wody,
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
    • 1 łyżka mąki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotować zakwas: mąkę dokładnie zalać w słoju wodą, dodać czosnek, na wierzchu położyć kromkę razowca. Obwiązać słój czystym płótnem i odstawić na tydzień w ciepłym miejscu. Ugotować wywar z boczku i włoszczyzny z cebulą oraz przyprawami. Wyjęty z wywaru boczek ostudzić. Wywar połączyć z przecedzonym przez durszlak żurem, zagotować, dodać śmietanę – jeśli trzeba, dokładnie wymieszaną z mąką. Pokrojony na drobne kawałki boczek wrzucić do zupy. Można dodać do niej świąteczne jajka na twardo pokrojone w ćwiartki lub posiekane, nieco kiełbasy lub pieczonych mięs. Można też żur podawać z ziemniakami lub bez żadnych dodatków.


Komentarze