Wieniec czekoladowo-żurawinowy

Wieniec czekoladowo-żurawinowy

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 4 jajka
    • 20 dag mąki pszennej
    • 5 dag mąki ziemniaczanej
    • 20 dag cukru
    • 100 ml oleju
    • 100 ml mleka
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:

    • 1/2 litra mleka
    • 1 kostka margaryny
    • 1 budyń czekoladowy
    • 3 łyżki cukru
    • 1 słoik konfitury żurawinowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Żółtka ubić z połową cukru i cukrem waniliowym. Do puszystej masy dodawać partiami olej, mleko i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek ubitą z resztą cukru. Delikatnie wymieszać i wylać masę do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym do temp. 180 stopni C piekarniku przez 50 minut.

Budyń ugotować w mleku z dodatkiem cukru, schłodzić. Margarynę utrzeć do białości z cukrem pudrem i połączyć z zimnym budyniem, przez cały czas ucierając. Zimne ciasto przekroić na 3 części, dwie spodnie posmarować cienko konfiturami i częścią kremu.

Ciasto złożyć i wysmarować kremem, udekorować. Smacznego!


Komentarze

Podobne przepisy