Wieprzowina duszona z dynią i kaszą pęczak

Wieprzowina duszona z dynią i kaszą pęczak

  • 01:15
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g łopatki wieprzowej 
    • 1/2 kg dyni 
    • 1 dynia dekoracyjna Hokkaido 
    • 2 cebule 
    • 100 g marchewki 
    • 50 g selera 
    • 5 gałązek natki pietruszki 
    • 2 gałązki tymianku 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 1 papryka czerwona 
    • 20 g pora 
    • 100 ml śmietany kwaśnej 
    • 100 g kaszy pęczak 
    • 30 ml oleju słonecznikowego 
    • 100 ml wina białego wytrawnego 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wieprzowinę umyj i dobrze odsącz. Pokrój na kawałki ok. 2 cm. Obierz cebulę, czosnek i pozostałe warzywa.

2

Przygotuj rondel i rozgrzej w nim na mocnym ogniu olej. Podsmaż mięso z tymiankiem do momentu, aż się zrumieni. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

3

Pokrój w kostkę cebulę, czosnek i pozostałe warzywa (bez dyni i papryki). Dodaj je do mięsa i smaż jeszcze przez 2–3 min, aby warzywa oddały aromat. Dzięki smażeniu warzyw, danie będzie intensywniejsze w smaku.

4

Wlej wino i przykryj mięso, aby się dusiło PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE. Jak tylko wino odparuje, dolej ok. 1/2 l wody i wsyp kaszę pęczak. Dalej duś mięso z kaszą, aż zrobi się miękkie. Jeśli trzeba, dolej jeszcze wody, aby mięso pływało w sosie.

5

W tym czasie obierz dynię i oczyść paprykę z nasion. Pokrój je w kostkę. Dodaj pokrojone warzywa do mięsa i gotuj jeszcze, aż dynia zmięknie ok. 10–15 min. Teraz dopraw całość do smaku. Posiekaj część natki pietruszki i dodaj do mięsa. Wszystko wymieszaj.

6

Dekoracyjną dynię umyj i odetnij jej górną część z ogonkiem. Wydrąż miąższ ze środka i przełóż do niej duszone mięso z warzywami. Na wierzchu udekoruj danie kleksem kwaśnej śmietany i listkami natki pietruszki.
 


Komentarze

  • 2015-10-16 Monika ze Smacznej Strony

    Mmm... Brzmi bardzo smakowicie :)

  • 2015-10-16 marek

    Ja troszkę bym podsmażył mięso, podgotował kasze i wypełnioną dynie zapiekłbym w piekarniku. Po zapieczeniu z wewnętrznych brzegów dyni zrobią się pyszne puree :-)