Wieprzowina po chińsku

Wieprzowina po chińsku

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​300 g karkówki
    • 1 jajko
    • 1 cebula
    • 1/2 puszki ananasów
    • 1 papryka czerwona
    • 1 papryka żółta
    • 1 łodyga selera naciowego
    • 1 średnia marchewka
    • 5 cm pora
    • garść pędów bambusa
    • 3 łyżki octu ryżowego
    • 3 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • 2 łyżki soku z pomarańczy
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • olej do smażenia (ok. 1 szklanka)
    • 2 łyżki wina białego
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty


Wieprzowinę umyj i dobrze osusz papierowym ręcznikiem. Następnie pokrój ją na plastry około 1,5 cm, a potem każdy plaster w równe paski. Przełóż je do miski, zalej winem i odstaw na bok. Wszystkie warzywa umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój je w krótkie paski. Seler naciowy posiekaj w cienkie plastry, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Cebulę przekrój na pół, obierz, umyj i pokrój w piórka. Pora pokrój w cienkie plastry, ananasy odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni lub woku rozgrzej więcej niż pół szklanki oleju. Na talerzyku rozbij białko i panieruj PORADA KONTEKSTOWA - PANIEROWANIE w nim kawałki wieprzowiny. Smaż przez ok. 3 minuty w oleju. Następnie łyżką cedzakową wyjmij je i przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć z nadmiaru oleju. Dopiero teraz posól mięso i odstaw na bok. Zlej tłuszcz z patelni, pozostawiając odrobinę. Wrzuć posiekaną w piórka cebulkę i przesmaż ją przez kilkanaście sekund, dorzuć marchewkę, paprykę, seler naciowy i por. Warzywa przesmaż ok. 5 minut, dodaj ananasa oraz pędy bambusa i smaż następną minutę.

W osobnej misce wymieszaj ocet, sos sojowy, przecier pomidorowy, cukier, sok pomarańczowy. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Sos przelej do warzyw na patelni i mieszaj aż zgęstnieje. Następnie dodaj pół szklanki wody i trochę soku z ananasów z puszki. Do sosu włóż kawałki mięsa i podgotuj je. Jeśli zajdzie potrzeba – dopraw solą. Mięso podawaj z ryżem na sypko.


Komentarze