Wieprzowina smażona na smalcu

Wieprzowina smażona na smalcu

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g mięsa wieprzowego (polecamy karkówkę)
    • 3 łyżki smalcu
    • 300 g arbuza
    • 4 połówki brzoskwiń z puszki
    • 1 papryka pomarańczowa
    • 3 łyżki oliwy
    • ocet winny
    • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek lub przyprawa do mięsa gulaszowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Karkówkę pokrój w kawałki i przypraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i papryką (możesz też użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa gulaszowego). Smaż przez ok. 20 min na średnim ogniu, aż mięso się zarumieni i będzie chrupiące. Powstałym sosem polej mięso.

Zrób sałatkę: wydrąż miąższ z arbuza, paprykę umyj, brzoskwinie odsącz z zalewy. Wszystko pokrój w kostkę i zalej 1/3 szklanki soku z brzoskwiń i 2 łyżkami octu winnego. Na koniec skrop sałatkę oliwą i przypraw do smaku solą i pieprzem.


Komentarze