Wieprzowina w sosie piwno-cytrynowym

Wieprzowina w sosie piwno-cytrynowym

  • 03:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • ok. 1,5 kg wieprzowiny
    • 2 cytryny
    • 2 pomarańcze
    • 2 jabłka
    • 4 połówki brzoskwiń
    • 1/2 szkl. soku z brzoskwiń
    • 1 czubata łyżka miodu
    • 6 ząbków czosnku
    • 6 kuleczek jałowca
    • 0,5 l piwa
    • sól
    • pieprz
    • zioła: po pół łyżeczki tymianku, lubczyku, oregano, bazylii, kolendry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zioła zalewamy olejem, mieszamy je z pokrojoną wieprzowiną i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym z 1 pokrojoną w plastry cytryną (z drugiej ścieramy na tarce skórkę), pomarańczą, jabłkiem i brzoskwinią – wszystko pokrojone w plastry, zalewamy piwem.

Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny, w 200 stopniach. Gdy mięso zacznie się robić miękkie, dodajemy roztarty czosnek, sok z brzoskwiń i miód. Zostawiamy w piekarniku na ok. 0,5 godziny. Na koniec możemy zagęścić mąką.


Komentarze