Wieprzowina z chrzanem po litewsku

Wieprzowina z chrzanem po litewsku

  • 01:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g wieprzowiny (schab)
    • 2 cebule
    • 8 ziemniaków
    • 1/2 szkl. świeżo startego chrzanu
    • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    • 2–3 liście laurowe
    • garść posiekanych koperku, zielonej cebulki i natki pietruszki
    • 1 łyżeczka cukru
    • sok z 1 cytryny
    • sól
    • świeżo zmielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso kroimy w paski, solimy i pieprzymy.

2

Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz.

3

Zagotowujemy 2 szklanki wody, dodajemy mięso i gotujemy do miękkości.

4

Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, drobno posiekaną cebulę, liście laurowe i gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.

5

Układamy mięso na wygrzanym półmisku, polewamy śmietaną wymieszaną z chrzanem, cukrem i solą, wcześniej razem podgrzanymi, posypujemy zieleniną, podajemy z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.


Komentarze