Wigilijna kwaśnica

Wigilijna kwaśnica

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ½ kg kiszonej kapusty
    • 300 g żeberek wędzonych
    • 1 cebula
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1 por
    • 400 g ziemniaków
    • 70 ml oleju
    • 2 łyżki mąki
    • 200 g kiełbasy
    • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Żeberka podziel na części. Ugotuj z nich wywar dodając przyprawy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę (marchew, pietruszkę, pora). Po 10 min gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotuj jeszcze przez ok. 10 min, następnie pokrój kapustę kiszoną i dodaj ją do zupy.

Kiełbasę i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z kiełbasą. Następnie dodaj mąkę i dokładnie rozmieszaj, tak aby nie było grudek. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do gotującej się zupy, ciągle mieszając.


Komentarze