Wigilijna zupa grzybowa

Wigilijna zupa grzybowa

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 70 g suszonych grzybów
    • 1 i ½ litra wody
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/6 selera
    • 1/3 pora
    • 10 ziaren pieprzu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby mocz w zimnej wodzie przez 2 godziny. Następnie gotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły (na małym ogniu, pod przykryciem) przez ok. 15 min.

Włóż do wywaru warzywa w całości (obrane i opłukane). Dodaj ziarna pieprzu. Gotuj wszystko ponownie przez ok. 25 min pod przykryciem. Przecedź zupę, dopraw solą i sokiem z cytryny. Grzyby pokrój w paski. Możesz podawać z łazankami.


Komentarze