Wigilijna zupa rybna

Wigilijna zupa rybna

  • 01:20
  • 4 porcje
  • Trudny

Składniki

    • 1 kg ryby (karp lub sandacz)
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • kawałek selera
    • kawałek pora
    • kawałek laski chrzanu (ok. 5 cm)
    • 1 cebula
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżka cukru
    • 1 liść laurowy
    • 4 ziarna pieprzu
    • 2 litry wody
    • przyprawy: sól

    kluseczki rybne:

    • mięso z ryby ugotowanej w rosole
    • 4 łyżki tartej bułki
    • 1 cebula
    • 2 jajka
    • 4 łyżki natki pietruszki
    • 2 łyżki oleju
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Spraw rybę: usuń łuski (możesz zdjąć skórę), odetnij płetwy i wypatrosz. Następnie opłucz rybę, odetnij głowę (nie wyrzucaj), usuń skrzela, a rybę pokrój w dzwonka.

Warzywa umyj i oczyść, włóż do gotującej się, osolonej i osłodzonej wody. Dodaj głowę ryby i gotuj przez 20 min. Po tym czasie wyjmij głowę. Ugotowane warzywa odcedź, zmiksuj na mus i odstaw - na koniec dodasz je do bulionu.

Do bulionu włóż kawałki ryby i przyprawy, gotuj przez 30 min na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU Przecedź zupę przez gęste sito.

Mięsa ryby użyj do przyrządzenia kluseczek: oddziel mięso ryby od ości i zmiel z drobno posiekaną i usmażoną na oleju cebulką. Dodaj jajko i bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj. Kładź łyżką maleńkie kluseczki na gotujący się lekko rosół z ryby. Od momentu wypłynięcia gotuj kluseczki przez ok. 5 - 7 min. Na koniec do rosołu dodaj zmiksowane wcześniej warzywa.


Komentarze