Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi

Wiosenna sałatka z jajkami przepiórczymi

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g roszponki
    • 12 jajek przepiórczych
    • 1 dojrzałe awokado
    • 6 plasterków szynki parmeńskiej
    • 12 rzodkiewek
    • 1 pęczek szczypiorku
    • sok z 1/2 cytryny
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • sól grubo mielona
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Jeśli po obfitym, wielkanocnym śniadaniu preferujecie raczej lżejszy podwieczorek, ta zielona sałatka będzie świetnym wyborem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki doskonale się komponują! Jest lekko i pysznie!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka przepiórcze wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 3 minut. Ugotowane jajka obieramy i przekrawamy na pół.

Szynkę parmeńską układamy na zimnej patelni i podgrzewamy, aż stanie się przyrumieniona i chrupiąca (w połowie smażenia odwracamy na drugą stronę). Usmażoną szynkę zdejmujemy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wkładamy rukolę. Dodajemy pokrojone awokado, rzodkiewki i posiekany szczypiorek. Na wierzchu układamy jajka i szynkę parmeńską.

Sok z cytryny, oliwę z oliwek i sól (do smaku) mieszamy razem. Tak przygotowanym dressingiem skrapiamy sałatkę.


Komentarze