Wiosenna zupa rzodkiewkowa z pesto

Wiosenna zupa rzodkiewkowa z pesto

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 pęczki rzodkiewek
    • 4–5 ziemniaków (ok. 500 g)
    • 2–3 marchewki (ok. 200 g)
    • 1 szkl. groszku zielonego, np. mrożonego
    • 2 łyżki masła
    • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
    • 2–4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
    • sól, np. morska
    • świeżo mielony pieprz 

    Pesto:

    • liście z 2 pęczków rzodkiewek
    • 1–2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki płatków migdałów
    • 3–4 łyżki tartego parmezanu
    • oliwa z oliwek ekstra vergine
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, obraną marchew w plasterki. W garnku roztop 1 łyżkę masła i przesmaż na nim pokrojone warzywa (ok. 5 minut). Następnie dodaj gorący bulion, groszek i gotuj przez 12–15 minut.

W międzyczasie umyte i pokrojone w plasterki rzodkiewki uduś na rozgrzanym maśle, często mieszając. Następnie przełóż do zupy. Całość dopraw do smaku i zabiel jogurtem lub śmietaną.

Obrany czosnek, umyte liście rzodkiewki i uprażone na suchej patelni płatki migdałów zblenduj. Dodaj ser oraz stopniowo oliwę, tak, by uzyskać odpowiednią gęstość pesto. Całość jeszcze raz dopraw solą. Zupę podawaj z pesto.


Komentarze