Witalny kapuśniak z młodej kapusty z koperkiem i warzywami

Witalny kapuśniak z młodej kapusty z koperkiem i warzywami

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/4 główki kapusty młodej
    • 4 marchewki młode
    • 2 cebule  
    • 100 g pomidorów koktajlowych
    • 5 gałązek koperku
    • 100 g ziemniaków
    • 4 plasterki boczku wędzonego
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny, kminek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Piekarnik rozgrzej do temp. 140˚C. Plasterki wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczku ułóż na papierze do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem papieru i wstaw do piekarnika na ok. 15 minut. Warto przycisnąć boczek porcelanowym naczyniem, aby się nie zwijał podczas pieczenia. Boczek będzie powoli się wypiekał i stanie się chrupiący.

Ziemniaki i marchew dokładnie umyj. Następnie pokrój warzywa w drobną kostkę. Kapustę pokrój w podobną kostkę. Przełóż marchew i ziemniaki do garnka, wlej ok. 1 litra wody i przypraw solą. Wstaw do gotowania. Jak tylko się zagotuje, dodaj kapustę i pokrojoną cebulkę. Przypraw dodatkowo świeżym pieprzem i kminkiem. Gotuj całość przez 5–8 minut bez przykrycia. To ważne, dzięki temu zupa nie będzie miała goryczki. Na koniec dodaj pomidory koktajlowe i pokrojony koperek. Dopraw jeszcze do smaku. Wyjmij boczek z piekarnika, zdejmij pergamin i odłóż chipsy. Wlej na talerz zupę i udekoruj chrupiącym boczkiem i listkami koperku.


Komentarze