Włoska sałatka z jajkiem i szynką prosciutto

Włoska sałatka z jajkiem i szynką prosciutto

  • 00:25
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g mieszanki sałat
    • 2 średnie papryki kolorowe
    • 100 g pomidorków koktajlowych
    • 100 g szynki prosciutto
    • 4 jajka ugotowane na miękko
    • 4 kromki chleba żytniego lub pełnoziarnistego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
    • garść kiełków (np. groszku)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Papryki pokrój w ćwiartki i wytnij środki oraz białe błonki. Następnie pokrój papryki w paski. Jeżeli chcesz usunąć paprykową skórkę, nadziej papryki na widelec i opal nad palnikiem lub upiecz w piekarniku z funkcją grilla do sczernienia skórki. W obu przypadkach skórka da się łatwo obrać, a w wersji z piekarnikiem będzie bardziej miękka i mniej sprężysta.

Pomidorki przekrój na pół. Wymieszaj sałaty z papryką i pomidorami. Przygotuj sos. Wymieszaj oliwę z octem. Szynkę potnij na mniejsze kawałki i usmaż na suchej patelni. Przygotuj grzanki w opiekaczu lub opiecz je również na suchej patelni. Wyłóż sałatkę z warzywami na talerze i skrop sosem. Na wierzch wyłóż grzanki, jajka oraz kiełki. Od razu podawaj.


Komentarze