Włoska zupa jarzynowa z fasolą, pesto i farfalle

Włoska zupa jarzynowa z fasolą, pesto i farfalle

  • 03:00
  • 4 porcje
  • 931 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 porcja rosołowa z kurczaka
    • 1 pęczek jarzyny rosołowej (z kapustą)
    • 1 liść laurowy
    • 250 g fasoli borlotti (drobnej, różowo nakrapianej, ciemniejącej po ugotowaniu)
    • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
    • 100 g surowego wędzonego chudego boczku
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 gałązki selera naciowego
    • 1 marchewka
    • ćwiartka włoskiej kapusty
    • 400 g posiekanych pomidorów  w zalewie z puszki (pelati)
    • 100 g makaronu farfalle (kokardki)
    • 1 słoiczek zielonego sosu pesto
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • świeżo starty parmezan do posypywania
    • ewentualnie oliwa do polewania
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

Fasola borlotti nosi w Polsce handlową nazwę malinka. Równie dobrze można użyć drobnej, białej fasoli.

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Przygotowujemy wywar: kurczaka zalewamy 2 litrami wody.

2

Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, zszumowujemy, dodajemy porcję jarzyn rosołowych, liść laurowy, solimy. Gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godz. Odcedzamy, wywar zachowujemy.

3

Moczoną przez noc fasolę odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy, odlewamy wodę, zalewamy raz jeszcze świeżą wodą, gotujemy do miękkości, soląc do smaku pod sam koniec.

4

W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kostkę boczek, lekko zrumieniamy, dodajemy pokrojone w kostkę cebulę, marchewkę oraz seler naciowy, obrany wcześniej z włókien, dokładamy drobno posiekany czosnek. Dusimy razem ok. 5 min, parę razy mieszając.

5

Wlewamy wywar z kurczaka, dodajemy fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, pomidory wraz z zalewą, posiekaną włoską kapustę. Gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Doprawiamy do smaku solą i obficie pieprzem. Dodajemy pesto, mieszamy. Do misek kładziemy osobno ugotowany al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE makaron, wlewamy porcję zupy, każdą posypujemy świeżo startym parmezanem i polewamy odrobiną oliwy, jeśli chcemy trzymać się włoskiego zwyczaju.


Produkty polecane przez Roberta Makłowicza: zamów produkty w Tesco Ezakupy
Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze