Wołowina na grillowanych szparagach z sosem ze świeżych pomidorków

Wołowina na grillowanych szparagach z sosem ze świeżych pomidorków

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 steki z rostbefu (ok. 200 g)
    • 50 ml oliwy z oliwek
    • 2 gałązki tymianku 
    • 1/2  ząbka czosnku
    • 40 g masła
    • 400 g szparagów zielonych
    • 100 g pomidorków koktajlowych kolorowych
    • 1 cebula szalotka
    • 3 gałązki kolendry
    • szczypta szafranu (nitki)
    • 1/2 limonki
    • 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Steki umyj pod zimną wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Obierz czosnek i drobno pokrój. Listki tymianku otrzyj z gałązek. W moździerzu zgnieć czosnek z tymiankiem i szczyptą soli. Dodaj jeszcze grubo mielony pieprz. Dolej 2 łyżki oliwy i wymieszaj. Do zamarynowania mięsa wykorzystaj tylko 1 łyżeczkę marynaty, resztę dodaj do warzyw. Natrzyj steki i odstaw do zamarynowania na ok. 15 minut.

Obierz zielone szparagi, ale tylko zdrewniałą część, czyli do ok. 1/2 długości. Przełóż do miski i wymieszaj z pozostałą marynatą czosnkowo-tymiankową. Przypraw jeszcze szczyptą soli.

Rozgrzej grill i na ruszcie ułóż steki, a obok szparagi. Grilluj mięso z każdej strony ok. 4 minut. Potem przesuń mięso na brzeg grilla, aby dopiekło się w środku. Nałóż na nie masło, aby poprawić smak mięsa i przypraw solą. Szparagi nie muszą być długo grillowane, wystarczą zaledwie 4 minuty.

Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Obierz cebulkę szalotkę i drobno pokrój. Wymieszaj pomidorki z cebulką, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. W małym naczyniu rozpuść szczyptę szafranu w 1 łyżce wrzątku. Mocz nitki przez 5 minut, aż puszczą aromat, smak i złoty kolor. Do wywaru z szafranem dodaj sok z limonki, przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Poszarp jeszcze listki kolendry i dodaj ziarenka zielonego pieprzu. Na koniec dołóż pomidory z cebulką i wymieszaj. Na półmisku ułóż szparagi, a na nich steka. Nałóż sos z pomidorów i udekoruj gałązką tymianku. 


Komentarze