Wołowina strzępiona – carne mechada

Wołowina strzępiona – carne mechada

  • 03:20
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    • 1,5 kg wołowiny bez kości
    • 6 pomidorów (obranych ze skórki i drobno pokrojonych)
    • 2 średnie cebule (drobno posiekane)
    • 6 ząbków czosnku (drobno posiekanych)
    • 1 pęczek posiekanych liści kolendry
    • sól
    • 2 łyżki oleju

    Przyprawy:

    • 1 łyżeczka imbiru
    • 1/2 łyżeczki kardamonu
    • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
    • 1/8 łyżeczki cynamonu
    • 1/8 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
    • 1,5 łyżki ostrego proszku chilli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso pokroić w dużą kostkę, wrzucić do dużego garnka i gotować, aż do miękkości na małym ogniu (ok. 1 godz.). Na początku gotowania zebrać z powierzchni wody szum. Po odcedzeniu (wywar należy zachować) i ostudzeniu mięso poszarpać na cienkie włókna.

W dużym głębokim rondlu podgrzać olej i usmażyć cebule oraz czosnek, aż będą szkliste. Następnie dodać poszarpane mięso, posiekane cilantro, pomidory, nieco zachowanego wywaru oraz mieszaninę przypraw.

Wszystko dobrze wymieszać, przykryć i gotować na małym ogniu przez co najmniej godzinę. Podawać na ugotowanym na sypko ryżu wraz z dowolnie dobranymi dodatkami, np. sałatą.


Komentarze