Wołowina w cytrynach

Wołowina w cytrynach

  • 02:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 kg cielęciny lub wołowiny
    • 6 cytryn
    • 100 g dżemu cytrynowego
    • 2 łyżki oliwy
    • 40 g masła
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 1 szklanka rosołu/bulionu
    • 1 łyżka cukru
    • kilka ziaren pieprzu
    • szczypta mielonego pieprzu i soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cytryny sparzyć wrzątkiem. Z dwóch zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dżem z sokiem, 1/2 startej skórki oraz masło zetrzeć na jednolitą masę. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i odrobiną pieprzu.

Brytfannę (naczynie żaroodporne) posmarować oliwą, włożyć mięso, zrumienić w piekarniku (nagrzanym do temp. 180°C), po czym podlać rosołem/bulionem. Po 30 minutach posmarować masą pomarańczową. Piec jeszcze ok. 50 minut. Pozostałe cytryny obrać. Jedną podzielić na cząstki, z trzech wycisnąć sok. Skórki pokroić w paski.

Gotową pieczeń wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przecedzić przez sitko do garnka. Dodać sos sojowy, cząstki cytryn, skórki i ziarna pieprzu, zagotować. Pieczeń podawać z gorącym sosem cytrynowym i sałatką ze świeżych warzyw.


Komentarze