Wołowina w sosie piernikowym

Wołowina w sosie piernikowym

  • 02:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 50 dag wołowiny
    • 100 g rodzynek
    • opakowanie pierników (ok. 4-5 sztuk)
    • 2 cebule
    • ząbek czosnku
    • imbir, kolendra, kardamon, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Wołowinę pokroić na małe kosteczki, mniej więcej 1 x 1 cm, podsmażyć na oliwie, przełożyć do rondla. Cebule posiekać w piórka, czosnek w drobne kawałki, dorzuć do rondla. Dolać wody, wrzucić połowę rodzynek i dusić na małym ogniu ok. 1,5 godz. Czas duszenia zależy od rodzaju wołowiny, młoda dusi się szybciej. Cebula powinna się rozgotować.

Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce rozdrobnić pierniki i wrzucić do rondla. Od tego momentu trzeba sosu pilnować, by się nie przypalił. Dorzucić pozostałe rodzynki, doprawić przyprawami.


Komentarze