Wołowina w sosie teriyaki

Wołowina w sosie teriyaki

  • 00:55
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g wołowiny
    • 2 łyżki czarnego zmielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka soli
    • 5 łyżek oleju roślinnego
    • 2 duże posiekane dymki, tylko zielone końcówki
    • 1 grubo posiekany ząbek czosnku
    • 1 centymetrowy kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i posiekany
    • 1 cebula grubo pokrojona w plasterki
    • ½ czerwonej papryki, bez pestek i grubo posiekana
    • ½ zielonej papryki, bez pestek i grubo posiekana
    • 1 pomidor pocięty w trójkąty
    • sos teriyaki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Wołowinę pokrój w 2,5 cm kostki, włóż ją do miski, posyp czarnym pieprzem i solą, a następnie dokładnie wymieszaj wszystko. Przykryj i zostaw w lodówce na 30 min.

Podgrzej oliwę w głębokim naczyniu żaroodpornym, aż zrobi się średnio gorąca. Wsyp wołowinę tak, aby przykryła dno garnka. Smaż kostki mięsa tak długo, aż zbrązowieją z każdej strony. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 15 min.

Do innego garnka wrzuć dymki, czosnek, imbir, cebulę, papryki oraz pomidora. Dodaj wołowinę, wywar oraz sos Teriyaki, a następnie przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 min, aż mięso będzie miękkie.

Podawaj z makaronem lub ryżem.


Komentarze