Wykwintna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

Wykwintna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 długie ogórki (bez pestek)
    • 2 duże cebule
    • 3 łyżki masła
    • 1,5 l rosołu drobiowego
    • 1/4 l mleka
    • 3 żółtka
    • 2-3 duże łyżki mąki ziemniaczanej
    • sól
    • pieprz
    • gałka muszkatołowa
    • przyprawa myśliwska lub pikantna ziołowa do drobiu
    • zielony koperek
    • jeśli zupa ma być bardziej sycąca, można dodać 4 pokrojone w kostkę ziemniaki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ogórki obrać, pokroić w kostkę. Obraną cebulę pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, na którym należy zeszklić cebulę i ogórki. Dusić 2-3 min.

Do ugotowanego rosołu wrzucić ziemniaki – podgotować, dodać podduszone ogórki z cebulą, chwilę gotować, dodać pieprz i sól.

Roztrzepać żółtka, dodać mleko i mąkę ziemniaczaną, zupę odstawić z ognia i wlać dopiero jak przestanie wrzeć, aby żółtka się nie ścięły. Zagotować. Doprawić gałką muszkatołową, zielonym koperkiem i przyprawami.


Komentarze