Wykwintne szaszłyki z łososia

Wykwintne szaszłyki z łososia

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g filetów z łososia
    • 200 g obranych krewetek królewskich
    • 1- 2 cytryny
    • 2 cebule
    • 2 czerwone papryki
    • ½ cukinii
    • 1 łyżeczka kardamonu
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 8 łyżek oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz

    sos koperkowy:

    • ½ szklanki śmietany
    • 2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Filety umyj pod bieżącą wodą i pokrój na spore kawałki, a następnie skrop sokiem z cytryny.

Cebule obierz i przekrój na pół, paprykę pokrój na duże kwadraty, a cukinię w krążki o grubości 1 cm. Nadziewaj na wykałaczki do szaszłyków: kawałki warzyw, ryby i krewetki. Dopraw mieszanką soli, kardamonu oraz pieprzem i owiń w folię aluminiową. Tak przygotowane szaszłyki piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200° przez ok. 20 - 25 min lub na tradycyjnym grillu.

W czasie pieczenia przygotuj sos koperkowy: wymieszaj śmietanę z posiekanym koperkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Upieczoną rybę podawaj z sosem koperkowym. Smacznego!


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze