Wyśmienity stek

Wyśmienity stek

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 800 g udźca wołowego
    • 5 łyżek oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Stek średnio wysmażony (Medium): Stek lekko wysmarować z obu stron olejem (słonecznikowym lub rzepakowym), położyć na suchą, dobrze nagrzaną patelnię (grill). Steków nie należy solić ani nakłuwać. Przez cały czas smażenia temperatura patelni powinna być niezmienna. Steki należy smażyć ok. 3-4 min z każdej strony.

Na gotowe steki można nałożyć masełko ziołowe w celu podkreślenia smaku wołowiny. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

W celu uzyskania steku nie wypieczonego (Raw) nalezy smażyć 2-3 min z każdej strony. W celu uzyskania steku mocno wypieczonego (Well done) należy przedłużyć czas smażenia do ok. 5-6 min z każdej strony.


Komentarze