Wytrawne babeczki

Wytrawne babeczki

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 1/2 szkl. mąki
    • 1 kostka masła
    • 6 jajek
    • 3 cebule
    • 250 ml śmietany
    • 4 łyżki zielonych oliwek
    • 4 łyżki czarnych oliwek
    • 4 łyżki startego żółtego sera
    • 1 łyżka dowolnych ziół
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zagnieć kruche ciasto z maki, masła, 2 żółtek i szczypty soli. Aby łatwiej się lepiło, można dodać 1-2 łyżki śmietany. Ciasto schłodź w lodówce.

W międzyczasie przygotuj nadzienie – pokrojoną w krążki cebule smaż na złoty kolory na oleju. Ostudź i dodaj śmietanę zmiksowaną z 4 jajkami, oliwki, ser, sól i pieprz do smaku oraz ulubione zioła. Foremki do babeczek wylep ciastem, napełnij nadzieniem i piecz ok. 20-25 minut w temperaturze 180°. Można podawać na ciepło lub na zimno.


Komentarze