Wytrawne muffinki z pomidorami i serem feta

Wytrawne muffinki z pomidorami i serem feta

  • 01:00
  • 12 porcji
  • 279 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 125 g roztopionego masła
    • 4 jajka
    • 1/2 szkl. maślanki
    • 2 łyżki tymianku świeżego lub 1 łyżka tymianku suszonego
    • 100 g oliwek
    • 200 g sera feta
    • 12 pomidorków koktajlowych
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę przesiej, dodaj sól, pieprz, proszek do pieczenia i tymianek. Całość wymieszaj. Żółtka połącz z ostudzonym masłem oraz maślanką. Białka ubij na sztywną pianę. Połącz mąkę z żółtkami i białkami. Delikatnie wymieszaj. Dodaj do ciasta pokrojone oliwki i ponownie wymieszaj. Foremki wyłóż papilotkami lub papierem do pieczenia. Pokrusz równomiernie do wszystkich foremek ser i wylej ciasto (prawie po brzeg foremki). Wciśnij do każdej babeczki po jednym pomidorku koktajlowym. Piecz wytrawne muffinki w nagrzanym do 200°C piekarniku (ustaw funkcję góra–dół) przez ok. 30 minut do zarumienienia ciasta.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze