Zając w śmietanie

Zając w śmietanie

  • 02:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 zając
    • włoszczyzna (bez pora)
    • kilkanaście jagód jałowca
    • 1 cebula
    • ziele angielskie
    • pieprz czarny w ziarnach
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 15 dag masła
    • śmietana
    • szklanka wina czerwonego
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zająca wypatroszonego, umytego i osuszonego marynować przez kilka godzin w zalewie. Przygotowanie zalewy: zetrzeć włoszczyznę i cebulę na tarce o dużych otworach, wymieszać ze zmielonymi przyprawami i natrzeć mięso. Królika po wyjęciu z zalewy posolić, obłożyć masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. około 200 st. na 2 godziny. W czasie pieczenia należy pamiętać o polewaniu sosem i winem. Królika podawać z sosem powstałym z wymieszania sosu pieczeniowego i pozostałości marynaty (po zagotowaniu przetrzeć bez sito) i z dodatkiem gęstej śmietany.


Komentarze