Zajączki chlebowe

Zajączki chlebowe

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie ciasta na pizzę (1 kg)
    • 1 torebka suszonych drożdży
    • gruboziarnista sól
    • kminek
    • pieprz w ziarenkach
    • 12 goździków
    • mąka do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ciasto na pizzę wymieszać z paczuszką drożdży. Wlać 3 szklanki ciepłej wody, zagnieść. Przykryć i odstawić, aż objętość ciasta powiększy się dwukrotnie. Z ciasta ulepić brzuszki, głowy, łapki, uszy i ogony 3 dużych zajęcy, z reszty zrobić małe. Ogonki posypać solą lub kminkiem. Przygotowane części ułożyć na blaszce posypanej mąką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Blachy z zajączkami piec 30 minut. Zajączki pospinać wykałaczkami. Z ziarenek pieprzu zrobić usta, z goździków oczka.


Komentarze