Zajączki z jajek

Zajączki z jajek

  • 00:35
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 2 jaja kurze
    • 2 jajka przepiórcze
    • 10 ziarenek zielonego pieprzu z zalewy
    • 3 małe strąki groszku cukrowego
    • kilka źdźbeł szczypiorku
    • 2 plasterki marchewki

    Farsz:

    • 5 cm pora (tylko część biała)
    • 1 łyżeczka koperku świeżego
    • 1 łyżeczka majonezu

    Narzędzia:

    • 1 słomka do napojów
    • ostry nóż o cienkim zakończeniu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka ugotuj na twardo. Obierz delikatnie ze skorupki. Jajka kurze przekrój na połowy wzdłuż, a jajka przepiórcze w poprzek. Z jaj kurzych wyjmij żółtka i przełóż je do miski. Pora i pietruszkę umyj, po czym drobniutko posiekaj, wrzuć do miski z żółtkami, dodaj majonez, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie napełnij farszem białka jaj kurzych.

Jajka ułóż na talerzach nadzieniem do dołu – to będą tułowia zajączków. Z każdego odetnij z góry cieniutki kawałek jajka i w tym miejscu połóż połówki jajek przepiórczych – to będą główki zajączków (nie musisz używać wykałaczek, jajka do siebie przywierają). Wykonaj pyszczki zajączków: w miejsca, gdzie mają być oczy i noski wbij płytko słomkę i wytnij nią małe otwory. Z marchewki odkrój 2 plasterki o grubości 3 mm i obgotuj ok. 10 min w wodzie z solą. Następnie wyjmij i wytnij w niej słomką malutkie kuleczki – to będą noski. W otwory, gdzie maja być oczy włóż ziarenka pieprzu, a gdzie mają być noski – wetknij wyciętą marchewkę.

Szczypiorek potnij na krótsze kawałeczki, by zrobić z nich wąsy. Z groszku cukrowego zrób uszy zająca: groszek rozłóż na pół i wyjmij ze środka ziarenka. Cieniutkim nożem zrób niewielkie otwory w miejscach, gdzie maja być uszy (patrz zdjęcie) i wetnij w nie strąki groszku. Następnie zrób w jajku płytkie nacięcie w miejscach, gdzie pojawią się wąsy i wciśnij w nacięcia szczypiorek. Na koniec wytnij słomką otwór tam, gdzie powinien być ogonek i wetknij ziarenko zielonego groszku. Podawaj jako wesołą wielkanocną przekąskę.


Komentarze