Zajączkowe podstawki do jajek

Zajączkowe podstawki do jajek

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Zaczyn:

    • 100 g drożdży
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 1/2 szkl. mleka
    • 1 łyżka mąki

    Ciasto:

    • zaczyn
    • 1 jajko
    • 1/2 kg mąki pszennej
    • 1/2 szkl. mleka
    • 2 łyżki oleju
    • 1/4 kostki margaryny
    • 1 łyżka oleju do pieczenia
    • 1 białko do smarowania ciasta
    • szczypta soli

    Narzędzia:

    • metalowe podstawki do jajek
    • wykałaczki
    • słomki
    • zakrętki od soków
    • ostry nóż
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj zaczyn: mleko podgrzej (nie gotuj, nie powinno być gorące, tylko ciepłe) i rozpuść w nim drożdże. Następnie dodaj cukier i 2 łyżki mąki i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20 min. 

Przygotuj ciasto: na wolnym ogniu w garnuszku roztop powoli margarynę, a następnie wlej olej, wymieszaj i przestudź. Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, margarynę z olejem, ciepłe mleko, jajko i wyrośnięte drożdże (zaczyn). Najpierw wymieszaj składniki łyżką, a następnie starannie wyrób ciasto. Kiedy ciasto będzie ładnie odchodzić od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 25 min (ciasto powinno podwoić swoją objętość).  

Przygotuj podstawkę do jajek: rozwałkuj 1/3 część ciasta na placek grubość ok. 0,5 cm, pozostałe ciasto przykryj. Z placka wytnij 6 kwadratów wysokości kieliszka do daj. Kieliszki posmaruj olejem i obwiń w około ciastem tak, aby końce ciasta nachodziły na siebie. Końce posmaruj białkiem i sklej, a nadmiar ciasta przy podstawie odetnij. Następnie wykrój kółeczko o średnicy podstawy kieliszka do jaj. Ciasto przy krawędzi podstawy kieliszka posmaruj białkiem i przyklej wycięte kółeczko na spód.  

Z pozostałego ciasta oderwij kawałek i uformuj 6 kuleczek, które następnie lekko spłaszcz. To będą brzuszki zajączków. Z następnego kawałka uformuj wałeczek i podziel go na 6 części. To będą łapki zajączka. Na końcach wałeczków zrób nacięcia imitujące pazurki. Ulep z ciasta 6 malutkich kuleczek na ogonki. Wszystko doklej do podstawek przy pomocy białka.  

Połowę pozostałego ciasta rozwałkuj na placek o grubości ok. 0,5 cm i wytnij w nim 24 kółeczka na buzie zajączków oraz 24 „łezki” w dwóch rozmiarach na uszka (12 mniejszych i 12 większych). Ponakładaj na siebie po 2 łezki w różnych rozmiarach. Kółeczka posmaruj białkiem i włóż pomiędzy nie uszy zajączka. Noski wytnij z ciasta nożem, a policzki np.: zakrętką od soku. Wszystko przyklej na białko. W głowy z uszami od dołu wbij pół wykałaczki tak, aby trochę jej wystawało (pomoże to później przymocować głowy na podstawkach). Odczekaj ok. 15 min, aby elementy z ciasta urosły, a następnie posmaruj je białkiem za pomocą pędzla. 

Blachę wyłóż folią do pieczenia i lekko natłuść. Podstawki obwinięte ciastem wraz z łapkami oraz brzuszkami z dolepionymi ogonkami, ułóż spodem do góry. Na blasze ułóż też głowy zajączka i włóż wszystko do piekarnika na ok. 25 min. Kiedy ciasto się zarumieni, ostrożnie wyjmij z niego metalowy kieliszek na jajko (w ten sposób powstanie miejsce na jajko) i połącz podstawkę z ciasta z głową zajączka (od spodu posmaruj ją białkiem, aby lepiej się trzymała), kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe. Głowę zajączka lekko przekręć w bok, aby jajko mogło się zmieścić w miejsce pozostawione po kieliszku.

Wykonaj dekorację: podstawkę pomaluj lukrem i ozdób ją np. malując wzory mazakami cukrowymi. Zajączkowi zawiąż kokardkę na szyi i podkoloruj oczy cukrowymi mazakami. W miejsce odciśnięte po kieliszku, włóż kolorowe jajko.


Komentarze