Zajęcze ogonki, czyli bananowe muffinki z kremem z białej czekolady

Zajęcze ogonki, czyli bananowe muffinki z kremem z białej czekolady

  • 02:00
  • 20 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 480 g mąki
    • 300 g cukru
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 3 jajka
    • 4 banany
    • 300 ml mleka
    • 150 g masła
    • 250 g mascarpone
    • 250 g białej czekolady
    • odrobina różowego barwnika w proszku
    • 1/2 łyżeczki śmietany 30%
    • 100 g kakaowych kruchych ciasteczek
    • 24 cukierki Rafaello
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Ten deser jest nie tylko pyszny, ale też całkiem zabawny! Wystające z muffinków zajęcze kuperki z pewnością spodobają się dzieciom (i dorosłym!) Wymagają nieco cierpliwości, ale dla takiego efektu warto się trochę pomęczyć!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól mieszamy razem w dużej misce. Odstawiamy.

Banany blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy do nich jajka i mieszamy razem.

Mleko i masło przekładamy do rondelka. Podgrzewamy, aż masło się rozpuści. Miksturę dodajemy do bananów i jajek i całość mieszamy, aż składniki się połączą.

Do mokrych składników dodajemy suche. Mieszamy łyżką (mogą zostać niewielkie grudki).

Masą napełniamy formę do muffinków (do 4/5 wysokości). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch będzie miał złoto-brązowy kolor (do suchego patyczka). Upieczone muffiny studzimy na kratce.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę. Odmierzamy około 3-4 łyżek, które przekładamy do rękawa cukierniczego z malutkim otworem. Wyciskamy czekoladę na kawałek pergaminu, rysując nią kształt zajęczych łapek.

W 1/2 łyżeczki śmietany kremówki rozpuszczamy barwnik (barwniki w proszku nie rozpuszczą się bezpośrednio w czekoladzie). Różową śmietankę mieszamy z 1 łyżką rozpuszczonej białej czekolady. Przy pomocy wykałaczki (lub rękawa cukierniczego) rysujemy nią różowe części łapek.

Gotowe zajęcze łapki wkładamy do zamrażalnika.

Pozostałą białą czekoladę miksujemy z mascarpone, aż do uzyskania jednolitego kremu. Gotowym kremem smarujemy wierzch muffinów. Resztę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego.

Kakaowe ciasteczka miksujemy na pył i przekładamy do miseczki. Posmarowaną kremem część muffinka przyciskamy do zmiksowanych ciasteczek.

Na wierzch muffinków wyciskamy kropkę kremu, na którą następnie przyklejamy cukierki Rafaello. Na czubku cukierka wyciskamy kolejną kropkę (ogonek zajączka). Jeszcze jedną kropkę wyciskamy u podstawy cukierka – do tej kropki przyklejamy schłodzone zajęcze łapki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze