Zakręcone jajka

Zakręcone jajka

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciemna masa:

    • 300 g herbatników
    • 1/4 szklanki cukru pudru
    • 0,5 szklanki mleka
    • 1 ulubiony baton
    • 3 łyżki kakao
    • 1 opakowanie cukru waniliowego

    Jasna masa:

    • 100 g wiórków kokosowych
    • 0,5 szklanki cukru pudru
    • sok z 1 cytryny
    • 200 g masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Herbatniki dokładnie pokruszyć. Dodać cukier, pokruszony baton, kakao, cukier waniliowy. Do masy wlać mleko - masa powinna być gęsta. Wszystko dokładnie wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, a następnie wlać sok z cytryny i wsypać wiórki kokosowe. Masę dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na ok. 20 min. Na grubej folii lub pergaminie rozwałkować ciemną masę na kształt prostokąta. Na ciemnej masie rozsmarować masę jasną. Delikatnie unosząc folię lub papier, zwinąć masy w rulon. Roladę wstawić do lodówki do schłodzenia na min. 1 godz. Wyjąć z lodówki i pokroić.


Komentarze