Zalewajka

Zalewajka

  • 00:45
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 ziemniaków
    • 500 ml żuru
    • 1/3 szkl. śmietany 18%
    • 4 białe kiełbasy
    • 200 g boczku wędzonego
    • 1 cebula
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oleju
    • 1 l wody
    • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki i cebule obierz, umyj i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Zagotuj wodę. Wrzuć do niej ziemniaki z czosnkiem, posól i gotuj przez ok. 20 min, a następnie wlej żur.

W międzyczasie boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj posiekaną cebulę i zarumień na wolnym ogniu. Zasyp wszystko mąką, zasmażając ją. Podlej kilkoma łyżkami wywaru, wymieszaj i zdejmij z ognia. Po przestudzeniu wlej śmietanę i ponownie wymieszaj.

Zawartość patelni przelej do żuru, wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 10 min. Podawaj z gotowaną białą kiełbasą.


Komentarze

Podobne przepisy