Zapiekana cykoria z sałatką z botwinki

Zapiekana cykoria z sałatką z botwinki

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g cykorii
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 1 cytryna
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 1 pomidor
    • 250 g młodych listków botwinki z Tesco
    • 20 ml oleju słonecznikowego
    • 100 g grzybów shitake
    • 2-3 gałązki koperku
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Cykorię umyj i przetnij na pół. Wytnij delikatnie łykowaty rdzeń. Polej oliwą z oliwek i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Połóż cykorię na rozgrzanym ruszcie i opiekaj z każdej strony. 

Umyj młode listki botwinki, osusz i przełóż do miski. Pokrój pomidora w ćwiartki i wytnij nasiona, a następnie znów pokrój, tym razem w paski. Do miski wlej także olej słonecznikowy i wyciśnij sok z cytryny. Przypraw solą i pieprzem. Posiekaj zioła i dodaj do sosu. Na zakończenie wymieszaj. 

Grzybów shitake nie trzeba myć, odetnij jedynie łykowate nóżki. Na ruszcie połóż aluminiową tackę i wyłóż na nią grzyby. Przypraw lekko solą i czarnym pieprzem. Jak tylko grzyby się zrumienią z jednej strony, zdejmij je z tacki i przełóż na deskę kuchenną. Pokrój kapelusze na paseczki i dodaj do sosu z pomidorami. Całość wymieszaj. 

Na półmisku rozłóż młode listki botwinki, polej sosem z grzybami shitake, a obok ułóż grillowaną cykorię. Resztką sosu polej również cykorię. Całe danie udekoruj kilkoma listkami natki pietruszki.


Komentarze