Zapiekana feta z pomidorami

Zapiekana feta z pomidorami

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g fety
    • 400 g pomidorów
    • 1 cebula
    • 30 ml oliwy
    • 2 gałązki tymianku
    • listki rukoli do dekoracji
    • przyprawy: pieprz czarny, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ser pokrój w grube plastry ok. 0,5 cm i szerokości, odpowiadającej pomidorom. Pomidory umyj i natnij na krzyż z obu stron. Sparz we wrzątku i obierz ze skóry. Następnie pokrój w plasterki. 

W formie żaroodpornej ułóż na przemian pomidory z fetą. Świeży tymianek drobno pokrój i wymieszaj z oliwą. Dopraw lekko świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Uważaj, bo ser jest dosyć słony. Cebulkę pokrój drobno i dodaj do oliwy. 

Tak przygotowaną marynatą polej pomidory z serem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180˚ i wstaw formę do pieczenia. Zapiekanka będzie gotowa po ok. 12–20 minutach. Gotowe danie dekoruj listkami rukoli.


Komentarze